Job-Support.dk - Din genvej til et nyt job!
De personlige egenskaber er afgørende
Af Louise Lauritsen
Spacer - all rights reserved by Job-Support Næsten alle sender ansøgningen via e-mail
En af hovedopgaverne for den 10 mand store Human Resource afdeling, personaleafdeling, hos Nycomed Danmark er at bistå ledelsen, når der skal ansættes nye medarbejdere. Sidste år blev der rekrutteret mere end 70 nye medarbejdere til den danske organisation.

Det er den enkelte leder, som er ansvarlig for rekrutteringen, men personaleafdelingen bistår undervejs i processen. Nycomed har en politik om at slå alle stillinger op internt som eksternt.

- Det er vigtigt med grundigt forarbejde til stillingsopslaget.


Hvilke kompetencer har vi brug for, hvilke succeskriterier ligger til grund for stillingen, og hvilke personlige egenskaber skal den nye medarbejder besidde, fortæller Human Resource assistent Lene Frandsen.

Hun har gennem mere end syv år været med til at ansætte medarbejdere i Nycomed og er blandt andet certificeret til at gennemføre erhvervspsykologiske tests af jobansøgerne.

Hvis man ikke har en personalemedarbejder at sparre med omkring stillingsopslaget, kan man spørge de medarbejdere, som skal have ny kollega. De har måske overvejelser om den kommende medarbejder, som man ikke selv havde tænkt på.

Nettet populært
Kompetencekravene afgør, hvor stillingen annonceres, men alle stillinger bliver lagt på Nycomeds hjemmeside.

- Det har vi succes med. Op mod 90 pct. af ansøgningerne kommer via mail. Det er en udvikling, som for alvor har taget fart i løbet af 2004 og som er med til at gøre det hele lidt lettere for alle, siger Lene Frandsen.

Blandt ansøgerne vælger lederen otte til ni personer, som bliver indbudt til samtale. Derefter skal ansøgerfeltet indsnævres til to eller tre kandidater.

- Vi tester maks tre ansøgere pr. stilling, og vi tester som udgangspunkt kun kandidater til lederjob, akademikerstillinger og medarbejdere til salg og marketing, siger Lene Frandsen. Mens de faglige kompetencer er afdækket via ansøgning, cv og første samtale, bruger Nycomed de erhvervspsykologiske tests og den efterfølgende samtale til at få indsigt i kandidaternes personlighed.

- Vi tester for lige af afdække en dimension mere. Testresultat og interview nr. to skal hænge sammen med ansøgning og indtrykket fra den første samtale. Og så ser vi på medarbejdertyper, roller og om deres personlighed passer ind i afdelingen, siger Lene Frandsen.

Efter testene vender personaleafdelingen kandidaterne med lederen, som tager det endelige valg og en sidste samtale med kandidaten.

Dyrt at ansætte
Det er sjældent Nycomed ansætter en forkert person, og virksomheden er samtidig god til at holde på sine medarbejdere.

- Tests er godt værktøj til at undgå fejlrekruttering, som koster dyrt. Vi taler i hundrede-tusindvis af kroner, hver gang vi ansætter en ny medarbejder, fra den nye medarbejder er fundet, til han er oplært og på fuld omgangs-højde med den, der forlod os, fortæller Lene Frandsen.

For en medarbejder i salg og marketing har Nycomed beregnet, at en fejlansættelse kan løbe op på mellem 800.000 og 900.000 kr. For at undgå fejlansættelser kan det også betale sig at bede om referencer og særligt spørge tidligere arbejdsgivere, hvorfor personen er fratrådt.

Let og svært at lære
Netop de personlige egenskaber har i nogle jobfunktioner vist sig mere afgørende end erfaring og faglige kvalifikationer.

- Holdningen til arbejdet er afgørende. Er man fleksibel og forandringsvillig kan vi lære folk op, og så er erfaring fra eksakt samme type job af mindre betydning. Det er lettere at lære folk noget nyt fagligt end at ændre deres indstilling, siger Lene Frandsen.

Blandt andet har Nycomed gode erfaringer med at oplære medarbejdere i pakkeriet.
Spacer - all rights reserved by Job-Support
Job-Support.dk: Tusindvis af aktuelle job gør det muligt for kandidater fra alle erhverv, at finde det helt rigtige job gennem Job-Support.dk. Udover at kunne finde dit drømmejob, så tilbyder Job-Support.dk også værdifulde tips omkring karriere, CV, arbejde, ansøgning og jobsøgning.
Job-Support.dk
©2000-2018