12. december 2018  | Annoncør | Kontakt os
Job-Support.dk - Din genvej til et nyt job!
Søg artikel
Hold ferie 3 uger i træk
Af Stresseksperterne, paa jobbet

For mange er det fristende at sprede ferieugerne ud over året, så der kommer så mange afbræk fra jobbet som muligt.

”Men det er en rigtig dårlig idé, for det tager tid at vænne sig til at holde ferie,” mener stressekspert Mads Qwist, chefkonsulent i Stresseksperterne: ”Det lyder skørt, at vi skal vænne os til at holde ferie. Men den første uges tid bruger kroppen og tankerne på at give slip og komme ud af arbejdsmode. Først når den første uge er gået, begynder vi at slappe af og finde ro”.

Ferie hist og pist er ikke optimalt.
Så når folk tager 14 dage, fordi de gerne vil sprede ferierne så meget som muligt ud over året, så er det slet ikke optimalt.

For i den anden uge, som vi egentlig skulle bruge på at slappe helt af i, der begynder vi allerede i midten af ugen at indstille os på, at vi snart skal tilbage på arbejde.

”Så hvis den første uge bruges på at komme ned i gear, og den sidste halve uge går med at komme op i gear igen, er der reelt kun tre feriedage tilbage,” forklarer Mads Qwist videre.

- Det er ikke nok, hvis din hjerne og krop skal have mulighed for at komme ned i gear, restituere og genoplades. Så med en uge hist og en uge pist får du aldrig den ægte restitution.

Konsekvensen er et arbejdsår, hvor du kører på pumperne hele tiden. Så tre uger skal der helst til, men fire uger kan jeg også anbefale.

Den lyse ferie er bedre end den mørke
Mads Qwist anbefaler i øvrigt at den lange ferie afholdes i juni, juli eller august: ”Det er på grund af lyset og solen.

Tre ugers vinterferie kan hurtigt blive til tre ugers indendørsaktiviteter. Det gør mange irriterede og skuffede, fordi dagene let kommer til at gå i ring. Det er lettere at aktivere sig om sommeren, når det er lyst og godt vejr”, siger stresseksperten.

StressEkspertens 10 veje til en afslappende ferie uden stress:

1. Skab gode betingelser for din ferie
Brug et par dage, inden du går på ferie, til at sætte tempoet ned.

Begræns din kommunikation via mails, telefon m.m., så du skaber de bedste betingelser for at være til stede med de arbejdsopgaver, der skal afsluttes inden ferien.

Invester, sammen med dine kollegaer, tid i en ordentlig planlægning samt overlevering af arbejdsopgaver og ansvar, så opgaverne ikke rumsterer i dit hoved i ferien.

2. Luk computeren
Lad være med at tjekke e-mails. Sæt autosvar til, hvor du fortæller, at du holder ferie. Oplys om en kontaktperson, der kan kontaktes i forbindelse med hastesager.

3. Sluk mobiltelefonen
Hold ferie, når du holder ferie - det betyder blandt andet, at du ikke er tilgængelig på din mobiltelefon.

Indtal en besked, hvor du fortæller, at du holder ferie. Fortæl ligeledes, hvem man kan kontakte, hvis det haster. Hvis du både bruger din mobiltelefon på arbejdet og privat, er det en god idé at anskaffe en mobiltelefon, som kun bruges privat

4. 3 ugers sammenhængende ferie er optimalt
3 ugers sammenhængende ferie er optimalt, hvis din krop og hjerne skal have mulighed for at komme ned i gear, restituere sig og genoplades.

En god regel er: Det tager en time at geare ned fra arbejdsdagen, en dag at geare ned fra arbejdsugen til weekenden og en uge at geare ned til ferien.

5. Afstem forventninger til ferien med din familie
Sørg for at alle i familien, også børnene, har indflydelse på feriens indhold og planlægning. Når I kender hinandens forventninger til ferien, er der større sandsynlighed for, at I kan indfri dem - og risikoen for skuffelser og konflikter mindskes.

Job-Support A/S  -  Taastrup Hovedgade 56  -  2630 Taastrup  -  Danmark  -  +45 70 20 31 00  -  CVR: 31365953
©2000-2018