21. oktober 2020  | Annoncør | Kontakt os
Job-Support.dk - Din genvej til et nyt job!
Søg artikel
Lad ikke influenzaen holde dig hjemme
Af Magasinet, På Jobbet
 

Sygdom er der ikke plads til i en travl hverdag, særligt ikke influenza, som kan være af den længerevarende slags. Heldigvis er det nu muligt at forebygge og behandle influenza med medicin, så vintersæsonen ikke bliver stresset af mange sygedage.

Influenzaepidemier af 4-6 ugers varighed forekommer cirka hvert andet år. Under en epidemi bliver omkring 20% af befolkningen ramt af influenza, og man ser tydelige stigninger i antallet af hospitalsindlæggelser og i antallet af dødsfald.

Ikke alvorlig –  indtil det rammer én selv
Med sygdommen følger de velkendte symptomer, som blandt andet pludselig opstået feber, hovedpine, ømme muskler og led, en tør ubehagelig hoste og følelsen af at være afkræftet. "Normalt varer selve sygdommen 3-5 dage, men bagefter er man ofte svækket i op til 14 dage, hvor man er træt, svimmel, utilpas, uoplagt med mere.

Alligevel betragter de fl este ikke influenza, som en alvorlig sygdom – indtil den rammer dem selv," fortæller praktiserende læge Niels Hertz om sin mangeårige erfaring fra Holbæk-området.

Influenza kan behandles
"I dag er influenza reelt en sygdom, som man kan vælge at undgå. Man kan mindske risikoen for at få sygdommen ved at blive vaccineret, og man kan forebygge eller minimere sygdommens længde og sværhedsgrad med medicinen Tamiflu," forsætter Niels Hertz. Hvis man i perioder har særligt meget arbejde, vigtige møder, konferencer eller har pakket kufferten til en weekendferie, kan det være en god idé at forebygge influenza. 

Viser influenzaen sig i ens familie eller omgangskreds, kan man vælge at tage Tamiflu-pillerne for at forebygge sygdommen. På den måde reducerer man risikoen for at blive smittet, og dermed kan man helt undgå sygdom, udtaler Niels Hertz, som har gode erfaringer med medicinen. Er uheldet alligevel ude, og man bliver syg af influenza, kan medicinen reducere sygdommens varighed og sværhedsgrad. På den måde kan man være på benene igen tidligere end uden behandling, og man kan nedsætte risikoen for at udvikle efterfølgende komplikationer, som mellemørebetændelse, bronkitis, lungebetændelse og bihulebetændelse.

Hurtig reaktion giver mindre sygdom Tamiflu skal tages inden for 48 timer efter de første symptomer har vist sig, og reagerer man endnu hurtigere og tager medicinen inden for 12 timer efter symptomudbrud, kan man mindske varigheden af sygdommen med op til tre dage. Heldigvis er influenza let at konstatere.

Får man høj feber og stor utilpashed i løbet af få timer i influenzasæsonen, er man, ifølge Niels Hertz, næsten helt sikker på at være smittet med influenza. "Så hvis man kontakter sin læge og får taget medicinen lige efter, at man mærker de første symptomer, begrænses sygdommen ofte til en eller to dage. Hvis man tager den med det samme, er der en meget stor gevinst at hente", fortæller den praktiserende læge. Men afslutter dog med at understeger, at vaccinen ikke virker på alle.
Job-Support.dk  -  Taastrup Hovedgade 56  -  2630 Taastrup  -  Danmark  -  +45 70 20 31 00
©2000-2020